Blog navigation

Nejnovější příspěvky

OUTDOOR S DĚTMI ANEB CROOZER NÁŠ KAMARÁD

 

První obavy při plánování rodičovství souvisely s možností ztráty jakési svobody. Představovala jsem si náš dosavadní život plný hor, kola, běžek, skialpů, cestování po Asii a bála se, že s dítětem toto všechno skončí. Naše okolí nás o tom přesvědčovalo. Řekli jsme si, že my to dokážeme a myslím .... povedlo se..

První úkol byl vybrat vozítko, v kterém dítěti bude komfortně a přitom bude dostatečně terénní na naše výlety. Naší volbou byl Croozer 737. Problém s tím, že ho budeme používat i běžně a proto by dítě mělo mít možnost v něm ležet jsme vyřešili vyrobením speciálního polystyrénu, na který jsme dali vnitřní tašku z kočárku, jež jsme sehnali v bazaru. Do města byl tedy Croozer uzpůsoben, teď ještě terén. Nelíbila se nám cena novorozenecké vložky a proto jsme na radu prodavače koupili autosedačku Maxi Cosi, která jako by pro Croozer byla vyrobena, upevnili jsme ji několika lanky a náš „tank" byl připraven.

Tereza se narodila na konci dubna, pár malých terénních výletů jsme stihli ještě v šestinedělí, nicméně to pravé ořechové přišlo až po 5. týdnu.

Vytáhli jsme kola a vozík zapojili. Ano, bylo nutné hledat spíše asfaltové silnice co možná nejhladší, ale ty nám Krušné Hory, Jizerky a nebo třeba jen Kokořínsko dalo. Za léta jsme stihli najet něco přes 1000 km. Terezka vydržela spát nepřetržitě 4 hodiny a tak jsme toho stihli dost.

Protože máme VW Transportéra s komfortním 2,5 lůžkem uvnitř, všechny letní výlety nám posloužil jako apartmán, hotel, prostě nás obytňák. Terezka spaní v autě snášela super a i když jsme např. neměli štěstí na počasí, vždycky to nějak šlo udělat. Mytí probíhalo buď v kempu, kam jsme jednou za čas museli zavítat a nebo v ohřáté vodě na benziňáku uvnitř v autě.

Protože horolezectví je také naše záliba. Zajeli jsme dvakrát v létě k Lago di Garda, kde se naše dítě vyvezlo v Croozeru k jakékoliv skále v Arcu či u jezera a poté krásně odpočívalo ať už na zemi, či ve svém kočáru a my mohli nerušeně lézt. Překrásné výstupy nad Cortinnou nás také neminuly.

Protože rádi plaveme a nechat dítě na břehu by bylo riskantní, koupili jsme nafukovací člun, do něho vsadili autosedačku i s Terezkou, člun přivázali za jednoho z nás a plavali – nutno podotknout, že voda musí být klidná. Lago di Garda nebylo úplně nejvhodnější, Orlík byl mnohem příhodnější.

Období před pořádnou zimou je takové prázdné, bez dítěte bychom asi vyrazili na nějaký pěší přechod, takhle jsme to uzpůsobili a děláme menší výšlapy.. např. v Českém Středohoří Milešovka, Lovoš. Když má Croozer vhodného tahače, je možno vyjet kamkoliv.

Přichází zima, těšíme se na běžky a skialpy, nechce se nám platit za lyžařský set, necháváme si vyrobit od kamaráda svářeče hezké udělátko ze starých běžek. Bohužel sníh zatím nikde a proto podnikáme v Jeseníkách pěší výšlapy – např. Šerák po sjezdovce je docela síla. Na Smrk už bylo sněhu víc a tak nandáváme lyžičky a vozík táhneme za sebou na laně. Velkou výhodou Croozeru je, že do vozíku netáhne. Slídu máme zataženou, Terezka si to tam zadýchá a teplota se pohybuje o dost výš než u nás venku :o)

Těšíme se na pořádnou zimu. Terezka nám už leze jak ďábel, proto ve vozíku nevydrží tak dlouho, na krosnu je ještě malinká. Na běžkách plánujeme max. 2-3 hodinové vyjížďky, pak hodinová zastávka v hospodě, kde se dítě vyřádí a zahřeje a pokračování dál.

Ne i s dítětem je život plný možností, vše záleží jen na vás !! Reprodukci zdar !!!