Blog navigation

Nejnovější příspěvky

POTŘEBUJI PRO SVÉ DÍTĚ MODEL S ODPRUŽENÍM?

 

Malé děti jsou citlivé zejména na otřesy a nárazy. Nevadí jim tolik, pokud na lesní nebo luční cestě přejedete kámen nebo kořen. Pokud vozík sem tam poskočí, dětem se to spíše líbí. Naopak velmi citlivé jsou děti na déletrvající souvislé DRNCÁNÍ. Kamenitá polní cesta je přesně to, co jim vadí. Při Vašem rozhodování, zda pořídit odpružený či neodpružený vozík, vezměte v úvahu zejména POVRCHY CEST, po kterých většinou jezdíte:

Pokud převažují UPRAVENÉ CYKLOSTEZKY, LESNÍ NEBO LUČNÍ CESTY či ASFALTKY, můžete bez pocitu provinění vůči malému cestovateli zvolit neodpružený model. Výlety plánujte s ohledem na kvalitu cest, po kterých pojedete, a když Vás zaskočí trocha šotoliny, pružně zavěšená sedačka ochrání vaše malé od nejhoršího. Navíc můžete přispět podhuštěním pneumatik na cca 1,5 Bar.

Jestliže volíte většinou HORSKÉ, KAMENITÉ CESTY nebo se prostě nechcete při výběru trasy omezovat kvalitou povrchu, pořiďte své ratolesti ODPRUŽENÝ vozík.

Typy odpružení jsou v zásadě dva: Původní Pryžové odpružení, založené na ztlačování nebo natahování pryžového dílu, opatřeného perforací, který je vložen mezi nápravu a konstrukci vozíku a moderní LISTOVÉ odpružení pomocí listových pružin.

Výhodou pryžového odpružení je jeho cena a proto je i dnes ještě využíváno u nejlevnějších „odpružených" dětských vozíků. Kdysi však představovalo pryžové odpružení jediné řešení a využíval jej i Chariot u modelů Corsaire CTS a Captain CTS. Zásadní nevýhodou pryžového odpružení je skutečnost, že spolehlivě pracuje (reaguje na nerovnosti na cestě) až od zátěže zhruba 25 kg (celková hmotnost: cca 15 kg dítě + cca 10 kg vozík) a „pruží" různě při různých hmotnostech dítěte (s lehčím dítětem méně, s těžším více).

Z tohoto důvodu přední výrobce dětských vozíků Chariot od pryžového odpružení zcela upustil a všechny odpružené modely dnes jako jediný na světě vybavuje vlastním patentovaným Listovým CAS odpružením s nastavitelnou tuhostí (na stupnici nastavíte současnou hmotnost Vašeho miminka v kg), dokonale prověřeným u modelu Cougar od roku 2002, které zajišťuje tlumení nárazů již při velmi nízké hmotnosti pasažérů a naprosto spolehlivě pracuje i při přepravě novorozenců, které chceme chránit před otřesy nejvíce. Nastavitelná tuhost navíc zajišťuje vždy stejnou funkci odpružení při různé hmotnosti dítěte.

Pokud na Vašich cestách nevystačíte s pružným zavěšením sedačky, pak je listové odpružení jediným řešením bez kompromisů.